Avtentično doživetje
Jamarstvo

JAMARSTVO

Bovško se nahaja na kraškem terenu. Debele plasti apnenca so razjedene z globokimi brezni, brazdami, škrapljami… Kar nekaj brezen na Kaninskih podih je med svetovnimi rekorderji. Jama Čehi 2 je s 1503 m globine 11. najgloblja jama na svetu in še ni raziskana do konca. Obisk teh brezen je prava jamarska odprava, a v skrivnostno notranjost Kanina lahko vseeno pokukamo skozi jamo Srnica, ki se nahaja na vznožju tega pogorja.

Jama Srnica

Lokacija: 3 km iz Bovca
Dostop: steza, 15 min
Zahtevnost aktivnosti: zahtevno
Trajanje: do 5 ur s prevozi

Jama Srnica

Obisk jame Srnica vas bo poleti sprva prav zmrazil, saj boste vstopili v naravni hladilnik, ki so ga naši predniki izkoriščali za shranjevanje bovškega sira. Od tu tudi ime jame: Sir-nica oziroma S'r-nica. Srnic torej v jami ne bomo srečali, žal pa smo tudi za kolute sira že prepozni.
Jama je 704 m dolg splet rovov, ki jih je skozi sto tisoče let dolbla voda. Vanjo vodita dva vhoda, med katerima je približno 45 m višinske razlike. Vstopimo pri spodnjem vhodu ter hodimo in se skozi ozke prehode plazimo proti zgornjemu izhodu. Od tu se do trdnih tal spustimo s pomočjo vrvi.
V Srnici vas bodo očarali fosili srčastih školjk imenovanih tudi megalodontidne školjke, ki krasijo stene dolomitskega apnenca.

Info: m +386 31 263 632   I info@bovec-sc.si
comicsnake.com